Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τα 10 πιο περίεργα όπλα στην ιστορία

Από το μεσαίωνα και τις ασιατικές πολεμικές τέχνες στο ψυχρό πόλεμο και τα παιχνίδια κατασκοπείας, το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τα πιο παράξενα όπλα στην ανθρώπινη ιστορία.







1. Urumi
 

Το Ουρούμι, ή κυρτό ξίφος χρησιμοποιείται στην Νότια Ινδία και ιδιαίτερα στην πολεμική τέχνη Καλαριπαγιάτου (Kalarippayattu). Αποτελείται από μία ή περισσότερες λεπίδες οι οποίες είναι εύκαμπτες και μπορούν να λυγίσουν και να μαζευτούν όταν δεν βρίσκεται σε χρήση. Μπορεί να τυλιχθεί και να φορεθεί σαν ζώνη και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επιστρέψει στην φονική του μορφή. Οι λεπίδες μπορεί να είναι ευλύγιστες, είναι ωστόσο κοφτερές σαν ξυράφι και μπορείτε να φανταστείτε τι ζημία μπορεί να επιφέρουν άμα βρεθείτε στον δρόμο τους. 

2. Tekko-kagi
Οι φίλοι των κόμικς θα αναγνωρίσουν την ομοιότητα του όπλου, με τα φονικά «νύχια» του Γούλβεριν από τους X-Men. Ωστόσο το Τέκο-κάγκι εμφανίζεται αρκετούς αιώνες πριν τον υπέρ-ήρωα της Marvel και χρησιμοποιείται από τους νίνζα (ε, αν δεν ξέρεται ποιοι είναι και οι νίνζα...) κατά κόρον ως άμυνα σε επιθέσεις από σπαθιά. Με την βοήθεια τους μπορούσαν να αποκρούσουν χτυπήματα και ακόμα και να «απαλλάξουν» τους αντιπάλους τους από τα σπαθί τους. Ως επιθετικά όπλα είναι εξίσου τρομακτικά. Κατασκευάζονται από πληθώρα υλικών όπως αλουμίνιο, ατσάλι, σίδηρο ή ξύλο. Οι ειδικοί στις πολεμικές τέχνες πιστεύουν ότι η προέλευση τους είναι από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα την Οκινάουα, όταν πολεμιστές στην προ-φεουδαρχική Ιαπωνία, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ατσαλένια «υποδήματα» των αλόγων τους, ως μέσο αυτοπροστασίας. 

3. Kusari-gama
Κάτι σε διασταύρωση ανάμεσα σε δρεπάνι και κεφαλοθραύστη (αυτό το ροπαλάκι με την αλυσίδα και την μεταλλική σφαίρα στην άκρη), το Κουσάρι-γκάμα χρησιμοποιήθηκε από τους Ιάπωνες πολεμιστές, ακριβώς όπως χρησιμοποιούνται και τα δύο όπλα ξεχωριστά: σαν δρεπάνι το οποίο το στριφογύριζαν από την σφαίρα, και σαν κεφαλοθραύστη με την μεταλλική σφαίρα να καταλήγει στους αντιπάλους. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στη φεουδαρχική Ιαπωνία από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα, οπότε και η χρήση του διδασκόταν στις σχολές πολεμικών τεχνών με μια ξεχωριστή μορφή πολεμικού στυλ (Kusarigamajutsu). 

4. Trebuchet
Η εξέλιξη του γνωστού καταπέλτη, υπερτερεί τόσο σε ακρίβεια όσο και βεληνεκές, όπου η χρήση αντίβαρων αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα με την οποία εκτοξεύει αντικείμενα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως τον 12ο αιώνα στην περιοχή της Μεσογείου από Χριστιανικές και Μουσουλμανικές δυνάμεις. Επίσης μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο όπλο βιολογικού πολέμου, καθώς αρκετά συχνά χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξεύσει εντός των πολιορκούμενων τειχών, πτώματα με ασθένειες όπως πανούκλα με σκοπό την μόλυνση του πληθυσμού. 

5. The Paris Gun
Ο Γερμανικός στρατός χρησιμοποίησε το τεράστιο αυτό όπλο (επίσης γνωστό και ως όπλο του Αυτοκράτορα Γουίλιαμ) το 1918 για να τρομοκρατήσει τους Γάλλους κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου. Το όπλο του Παρισιού αποτελείτο από μια κάνη 30 περίπου μέτρων που μπορούσε να εκτοξεύσει βλήματα 110 κιλών σε απόσταση 120 χιλιομέτρων. 

Εξαιτίας της τεράστιας απόστασης του από τον στόχο, οι κάτοικοι του Παρισιού δεν είχαν καμία οπτική ή ακουστική προειδοποίηση για τους επικείμενους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα – αν και οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών δεν ήταν και τόσο καταστροφικές – να ζουν συνεχώς με τον φόβο της αβεβαιότητας για το που και πότε θα δεχθούν επίθεση. Ο Γερμανικός στρατός φαίνεται να κατέστρεψε το όπλο με την έναρξη της συμμαχικής επίθεσης. 

6. Goliath
Οι κυβερνήσεις πολλών χωρών πλέον αφιερώνουν τρομακτικό χρόνο και κονδύλια για την δημιουργία πολεμικών ρομπότ που θα αναλάβουν δράση στην θέση μας. Η αρχή ωστόσο έγινε αρκετά χρόνια πριν, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με τους Ναζί να δημιουργούν τον Γολιάθ, ένα κινούμενο τανκ ή νάρκη που μπορούσαν να ελέγξουν με τηλεχειρισμό από απόσταση ασφαλείας για την μεταφορά εκρηκτικών υλών στις γραμμές του εχθρού. Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Μποργκγουάρντ κατασκεύασε περισσότερες από 7.500 μονάδες, αλλά το συγκεκριμένο όπλο θεωρήθηκε μη αποτελεσματικό εξαιτίας της αργής του ταχύτητας (10 χιλιόμετρα την ώρα) και της ευαισθησίας των καλωδίων χειρισμού που καταστρέφονταν εύκολα από εκρήξεις ή κόβονταν από στρατιώτες του εχθρού. 

7. FP-45 Liberator
Με κατασκευαστή την Τζένεραλ Μότορς, το FP-45 υπήρξε ένα από τα πιστόλια που κατασκευάστηκαν για τον Αμερικανικό στρατό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η ιδέα πίσω από το σχεδιασμό και την παραγωγή του ήταν να κατακλυστεί η κατεχόμενη ευρώπη με εκατοντάδες χιλιάδες μικρά πιστόλια ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η συλλογή τους από το γερμανικό στρατό και να καμφθεί το ηθικό του. Το τμήμα της εταιρείας στο Ντέιτον του Οχάιο κατασκεύασε ένα εκατομμύριο πιστόλια στο εκπληκτικά μικρό χρονικό διάστημα των έξι μηνών από την σχεδίαση του. 
Για λόγους που μπορεί να σχετίζονται τόσο με το μικρό χρόνο κατασκευής του ή την απειρία της εταιρίας στην κατασκευή όπλων, το FP-45 αποτέλεσε ένα άκρως αναξιόπιστο όπλο, το οποίο συνήθως έβγαινε άχρηστο μετά την πρώτη βολή. 

8. Balloon Bombs
Στα τέλη του 1944, η Ιαπωνία έψαχνε τρόπους να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στις Αμερικανικές πόλεις, αλλά δεν έβρισκε τρόπο να πλησιάσει τις Αμερικανικές ακτές με πλοία ή αεροπλάνα χωρίς τον σίγουρο κίνδυνο της αναχαίτισης. Έτσι δημιούργησε ένα από τα πιο περίεργα όπλα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, το αερόστατο-βόμβα. Η Ιαπωνία έστειλε πάνω από 9.000 τέτοια αερόστατα με την ελπίδα ότι θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στις ΗΠΑ. Περίπου 1.000 έφτασαν στην Αμερική αλλά προκάλεσαν μονάχα έξι θανάτους. 
Τέτοια αερόστατα βρέθηκαν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, στο Μεξικό και τον Καναδά. Ο ημερήσιος τύπος συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεν δημοσίευσε τίποτα για την περίεργη αυτή απειλή με την ελπίδα ότι δεν θα προκληθεί πανικός στους πολίτες και δεν θα μπορέσει η Ιαπωνία να επιβεβαιώσει πόσα πραγματικά αερόστατα έφτασαν στις ακτές των ΗΠΑ. Με την ελάχιστη έως καθόλου πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητά τους, η Ιαπωνία σταμάτησε να στέλνει τα αερόστατα-βόμβες μετά από διάστημα έξι μηνών. 

9. Δελφίνια
Τα δελφίνια χρησιμοποιούνται από τον στρατό των ΗΠΑ σε διάφορες δραστηριότητες για δεκαετίες, παρόλα αυτά το Ναυτικό των ΗΠΑ αρνείται κατηγορηματικά τις φήμες που το θέλουν να έχει εκπαιδεύσει δελφίνια για αποστολές καμικάζι σε εχθρικά πλοία και υποβρύχια ή άλλες παρόμοιες φονικές ενέργειες. Σχετικές αναφορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια ακόμα και στην δημοφιλή εκπομπή "60 Minutes", όπου παρουσιάστηκαν εκπαιδευτές δελφινιών που ισχυρίστηκαν ότι οι ίδιοι εκπαίδευσαν δελφίνια για να αναχαιτίζουν εχθρικούς δύτες στις ακτές του Βιετνάμ. Τα δελφίνια κατάφερναν να εξουδετερώσουν τους δύτες, με το να τους αποσπάσουν τις μάσκες και ρυθμιστές πλεύσης. Το ΒΒC επίσης ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία πούλησε τα στρατιωτικά της δελφίνια στο Ιράν για να τα χρησιμοποιήσει στον Περσικό κόλπο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν και πως το Ιράν χρησιμοποίησε τα δελφίνια. 

10. Zip guns
Τέλος σας παρουσιάζουμε μικρά όπλα, κατασκευασμένα τόσο σε εμπορικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, που είναι μεταμφιεσμένα ως άλλα αντικείμενα. Αρκετά δημοφιλή σχέδια περιλαμβάνουν φακούς αλλά και κινητά τηλέφωνα. Τα τελευταία μπορούν και δέχονται πολλαπλές σφαίρες, εκπυρσοκροτώντας ξεχωριστές κάνες όταν συγκεκριμένοι αριθμοί πατηθούν στο πληκτρολόγιο. Τις περισσότερες φορές τέτοια όπλα είναι κακοφτιαγμένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέραν της μιας φοράς, αφού η εκπυρσοκρότηση τα καταστρέφει συνήθως ανεπανόρθωτα. Ωστόσο εξακολουθούν και είναι ιδιαίτερα φονικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More