Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

64 χρόνια UFO

Ούτε 10 ούτε 20… 64 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη πρώτη «εμφάνιση» UFO στον πλανήτη Γη και το Ανώνυμο blog τα «γιορτάζει» παραθέτοντας το χρονικό μιας κουλτούρας με οργιώδεις φήμες, άκρατη μυστικοπάθεια και συνταρακτικές αποκαλύψεις.

 
Στις 24 Ιουνίου του 1947, ο Κένεθ Άρνολντ, πωλητής στο επάγγελμα, ανέφερε σε κάποιο ρεπόρτερ ότι είχε παρατηρήσει εννέα αντικείμενα να πετούν σε σχηματισμό “V” πάνω από το όρος Ρέινιερ, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Ο Άρνολντ στην περιγραφή του χρησιμοποίησε για πρώτη φορά των όρο «Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα (ΑΤΙΑ ή UFO αγγλιστί) και έγινε η αφορμή για τη γέννηση μια παγκόσμιας υποκουλτούρας. 

Μέσα στα 60 χρόνια που ακολούθησαν τα UFO και οι ιπτάμενοι δίσκοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πληθώρα ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, βιβλίων και κόμικς. Σε αυτούς αποδόθηκαν οι μυστηριώδεις κύκλοι που εμφανίζονται σε χωράφια, περίεργοι ακρωτηριασμοί ζώων, ανεξήγητες εξαφανίσεις προσώπων, ενώ επίσης οδήγησαν στην δημιουργία θρησκειών και αιρέσεων. Θεωρίες συνωμοσίας με τις κυβερνήσεις να κρύβουν την αλήθεια για τους ιπτάμενους δίσκους και την ύπαρξη εξωγήινων όντων, αριθμούν χιλιάδες οπαδούς, ενώ αμέτρητες επιτροπές, πραγματικές ή μη, έχουν συγκροτήθηκαν για να διερευνήσουν την ύπαρξή τους. 

Ο κορυφαίος ουφολόγος (?!?!) Στάντον Φρίντμαν (με σημαντικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά του χώρου), ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: Μερικά από τα ΑΤΙΑ που έχουν «παρατηρηθεί» αποτελούν οχήματα ελεγχόμενα από εξωγήινους, καθώς και ότι το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κοσμικό Γουότεργκεϊτ, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα ενάντια στις αποδείξεις αυτές και ότι οι ιπτάμενοι δίσκοι και η συγκάλυψη των κυβερνήσεων αποτελεί την είδηση της χιλιετίας. 

«Δεν με ενδιαφέρει να πείσω του σκεπτικούς», λέει ο Φρίντμαν. «Όσοι φτάσουν να κοιτάξουν τα επιστημονικά δεδομένα, θα πειστούν από μόνοι τους». Φυσικά, οι εξωγήινοι και τα ΑΤΙΑ προϋπήρχαν του όρου «ιπτάμενος δίσκος», με μια ιστορία αιώνων και με διάφορες εμφανίσεις όπως με την μορφή πνευμάτων, αγγέλων, δράκων, αερόπλοιων και αεροπλάνων-φαντασμάτων. 

Το 1938, ο γνωστός σε όλους Όρσον Ουέλλς κατάφερε να τρομοκρατήσει χιλιάδες Αμερικανών με την ραδιοφωνική του μεταφορά του Πολέμου του Κόσμων ενός άλλου Ουέλλς, του Χέρμπερτ Τζώρτζ Ουέλλς. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αρκετοί πιλότοι ανέφεραν συχνά παρατηρήσεις σφαιρών φωτός να ακολουθούν τα αεροσκάφη τους. Τα θεώρησαν μυστικά όπλα των Γερμανών και ως το τέλος του πολέμου παρατηρήθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Στην Σουηδία και μόνο το 1946 αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1000 παρατηρήσεις . 

Ωστόσο τη σημερινή εποχή, οι ιπτάμενοι δίσκοι είναι το επίκεντρο της ψευδοεπιστημονικής παραφιλολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα του 2002 ένας στους επτά αμερικανούς ισχυρίστηκε ότι έχει δει ούφο ή ξέρει κάποιον που είχε μια εξωγήινη επαφή. Μια άλλη πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ μεθοδεύουν την ήπια επαφή μας με μια εξωγήινη νοημοσύνη. Κάθε χρόνο, γίνονται χιλιάδες παρατηρήσεις ΑΤΙΑ, οι οποίες είναι δύσκολο να μετρηθούν, ενώ και οι πιο σκληροπυρηνικοί ουφολόγοι παραδέχονται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να εξηγηθεί (αεροσκάφη, οφθαλμαπάτες, φυσικά φαινόμενα, κλπ). Μία αξιόπιστη πηγή αποτελεί η εικοσαετής έρευνα των ιπτάμενων δίσκων της Αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας, ονομαζόμενη Μπλε Βίβλος (Project Blue Book), που αριθμεί 15000 αναφορές ΑΤΙΑ από το 1952 έως το 1970. 

Το 1997, τα μέλη της αίρεσης της Ουράνιας Πύλης (Heaven's Gate), με αρχηγό τον Μάρσαλ Χερφ Άπλγουαϊτ, αυτοκτόνησαν, πιστεύοντας ότι θα μεταφερθούν στους ουρανούς σε ένα ιπτάμενο δίσκο. Άλλες αιρέσεις με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι η Αιθέρια Κοινωνία (Aetherius Society) και το Διεθνές Κίνημα Ραέλ (International Raelian Movement), το οποίο ιδρύθηκε το 1974 από τον Ραέλ, ή αλλιώς Κλόντ Βοριλόν, έναν πρώην Γάλλο δημοσιογράφο μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της αίρεσης, ένας εξωγήινος ονόματι Ελόα εκμυστηρεύτηκε στον Ραέλ ότι το ανθρώπινο γένος υπήρξε προϊόν γενετικών πειραμάτων. Για τους οπαδούς της αίρεσης η Βίβλος και τα υπόλοιπα θρησκευτικά κείμενα αναφέρονται σε επαφές των πρωταγωνιστών της Βίβλου με εξωγήινους και όχι σε επαφές με τον Θεό και τους απεσταλμένους του. Ο Ραέλ που πιστεύει ότι είναι απόγονος του Ιησού και του Μωάμεθ έχει καταφέρει να προσελκύσει αρκετές χιλιάδες πιστών, που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν το αρχηγείο τους στο Λας Βέγκας. 

Μέρες μετά την παρατήρηση του Άρνολντ, τον Ιούλιο του 1947, η τοπική εφημερίδα Roswell Daily Record ισχυρίστηκε ότι στη στρατιωτική βάση του Ρόσγουελ είχε συντριβεί ένας ιπτάμενος δίσκος. Ο στρατός υποστήριξε ότι τα συντρίμμια προέρχονταν από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι και το γεγονός ξεχάστηκε μέχρι τα τέλη του 1970 οπότε αυτόπτες μάρτυρες άρχισαν να εμφανίζονται ισχυριζόμενοι ότι το μπαλόνι ήταν στην πραγματικότητα ένα εξωγήινο όχημα. 

Το γεγονός στο Ρόσγουελ αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της πεποίθησης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περισυλλέξει εξωγήινη τεχνολογία και συνεργάζεται με εξωγήινους. Η αεροπορία των ΗΠΑ αρνείται το γεγονός και εξέδωσε την Αναφορά Ρόσγουελ, Γεγονότα ενάντια σε Μύθους στην Έρημο του Νέου Μεξικού, όπου παρουσιάζει την άλλη πλευρά της υπόθεσης. 

Το 1948 και το 1949, παράξενες φωτεινές πράσινες σφαίρες παρατηρήθηκαν στον ουρανό πάνω από το Νέο Μεξικό. Πολύ αρχικά φοβήθηκαν ότι ήταν κατευθυνόμενοι Σοβιετικοί πύραυλοι, ωστόσο ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από την αεροπορία των ΗΠΑ, κατέληξε στο ότι το φαινόμενο ήταν απλά ασυνήθιστοι μετεωρίτες. 

Στην δεκαετία του 50, υπήρξε μια έξαρση στους ισχυρισμούς ατόμων ότι συναντήθηκαν με εξωγήινους και ότι μεταφέρθηκαν στα διαστημόπλοιά τους. Ο πιο διάσημος εξ’ αυτών, ο Τζώρτζ Αντάμσκι, ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με ένα εξωγήινο ονόματι Όρθον, στην έρημο της Καλιφόρνια στις 20 Νοεμβρίου 1952. Αυτοί οι φιλικοί επισκέπτες προειδοποίησαν για τους κινδύνους που κρύβει η τεχνολογική πρόοδος και έστειλαν μηνύματα πνευματικού περιεχομένου για την ανθρωπότητα. 

Το Χόλυγουντ αφουγκραζόμενο τα μηνύματα των καιρών προχώρησε με την παραγωγή θεματικά συναφών ταινιών όπως « Μέρα που σταμάτησε η Γη» (του Ρόμπερτ Ουάις, 1951). Στην Βρετανία το 1957, ο Αντόνιο Βίλιας Μπόας ισχυρίστηκε ότι εξωγήινες γυναίκες τον συνέλαβαν και τον βίασαν. 

Ερασιτεχνικά κλαμπ και γκρουπάκια άρχισαν να σχηματίζονται. Στις ΗΠΑ, τα πιο σημαντικά γκρουπ αποτελούν Οργάνωση για την Έρευνα Εναέριων Φαινομένων (Aerial Phenomena Research Organization – APRO) που ιδρύθηκε από τον Τζιμ και την Κόραλ Λορέντζεν το 1952, και η Εθνική Επιτροπή Ερευνών Εναέριων Φαινομένων (the National Investigations Committee on Aerial Phenomena – NICAP) που ξεκίνησε το 1956. Η τελευταία, υπό την ηγεσία του συγγραφέα σε θέματα ΑΤΙΑ Ντόναλντ Ε. Κίχο υποστήριξε ότι τα ΑΤΙΑ είναι εξωγήινα σκάφη. 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αεροπορία των ΗΠΑ προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία για τα ΑΤΙΑ. Μέγιστη ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι πολύ πράκτορες της CIA υπήρξαν μέλη της NICAP, συμπεριλαμβανομένου και του αντιναύαρχου Ρόσκο Χίλλενκετερ, που υπήρξε μέλος του συμβουλίου μέχρι το 1962. 

Γενικά, οι ισχυριζόμενοι ότι είχαν κάποια επαφή με εξωγήινους, αγνοήθηκαν έως την υπόθεση των Μπέτυ και Μπάρνεϊ Χιλ, που ανέφεραν ότι ένα ΑΤΙΑ ακολούθησε το αμάξι τους την νύχτα της 19ης Σεπτεμβρίου 1961. Όταν επέστρεψαν σπίτι, ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής. Σε κατάσταση ύπνωσης το ζευγάρι αναθυμήθηκε ότι είχε απαχθεί και ότι υποβλήθηκε σε σειρά ιατρικών εξετάσεων. Το περιστατικό έτυχε παγκόσμιας προσοχής όταν ο Τζον Φούλερ δημοσίευσε το Διακεκομμένο Ταξίδι το 1966. 

Το 1969, η έρευνα για τα ΑΤΙΑ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Έντουαρντ Ούερ Κόντον, δημοσίευσε τα ευρήματά της πάνω στην διετή μελέτη των αρχείων για τα ΑΤΙΑ που είχε συλλέξει η αεροπορία των ΗΠΑ στην Μπλε Βίβλο. Το αποτέλεσμα της έρευνας συμπερασματικά καταλήγει ότι η μελέτη των ΑΤΙΑ δεν είναι επιστημονικά χρήσιμη και η έρευνα Μπλε Βίβλος τερματίστηκε. Οι ουφολόγοι ισχυρίζονται ότι η έρευνα του Κόντον χρησιμοποιήθηκε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κοινού. Ο αστρονόμος Άλεν Χάινεκ, σύμβουλος στην μελέτη, απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της μελέτης, δημιούργησε το Κέντρο Μελετών ΑΤΙΑ το 1974 για να συνεχίσει τις μελέτες του. 

Η μελέτη του Κόντον δεν αποθάρρυνε το κοινό το οποίο συνέχισε να αναφέρει παρατηρήσεις ΑΤΙΑ. Στην δεκαετία του 70, οι αναφορές για απαγωγές αυξήθηκαν κατακόρυφα. 

Η ταινία του Σπίλμπεργκ, Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου το 1977, θεωρείται από τους ουφολόγους ως μέρος σχεδίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να συνηθίσει στην ιδέα φιλικών εξωγήινων (για τον Κυνηγό και το Άλιεν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση). Η ταινία είχε τόσο επίπτωση στην βουλή των Λόρδων, ώστε να αφιερώσει τρεις ώρες στο θέμα των απαγωγών από εξωγήινους. Η Βρετανική κυβέρνηση ωστόσο αποφάσισε ότι τα ΑΤΙΑ δεν είναι εξωγήινα σκάφη και δεν αποτελούσαν απειλή για τη χώρα. 

Η δεκαετία του 80 ξεκίνησε δυναμικά. Το Περιστατικό του Ρόσγουελ του Γούιλιαμ Μουρ, παρουσίασε την συντριβή στο Ρόσγουελ ως μέρος μια μεγαλύτερης συνομωσίας και ξεκίνησε ένα κύμα περιέργων ιστοριών με θέμα την ανάκτηση ιπτάμενων δίσκων και εξωγήινων πτωμάτων. 

Μια σειρά αναφορών για απαγωγές (συμπεριλαμβανομένης μιας πρωκτικής εξέτασης) αποτέλεσαν το 1987 την βάση για το μπεστ σέλερ του Γουίτλι Στράιμπερ Κοινωνία: Μια Αληθινή Ιστορία. Τα γραπτά του Μπαντ Χόπκινς, του Ντέιβιντ Τζέικομπς και του Τζον Μακ, ισχυροποίησαν την πεποίθηση ότι χιλιάδες άτομα απαγάγονται τακτικά.. 

Οι φημολογίες για την ύπαρξη ΑΤΙΑ και το περιστατικό στο Ρόσγουελ αποτέλεσαν την βάση για την επιτυχημένη σειρά Χ-files (1993-2002). Επίσης αποτέλεσαν έμπνευση για τους δημιουργούς των ταινιών η «Μέρα Ανεξαρτησίας» και «Οι Άντρες με τα Μαύρα». Το 1995, ένα φιλμ του Ρέι Σαντίλι, η «Αυτοψία ενός Εξωγήινου» συμπεριλαμβάνει σκηνές από την (υποτιθέμενη) αυτοψία ενός εξωγήινου πτώματος που βρέθηκε στο Ρόσγουελ. 

Το 2000, το βιβλίο του Άλφρεντ Ουέμπρ «Εξωπολιτική: Μια Δεκαετία Επαφών», δημιούργησε το κίνημα της Εξωπολιτικής με πολλούς οπαδούς που υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη των ΑΤΙΑ δεν χρειάζεται αν αποδειχθεί επιστημονικά. Σκοπός του είναι να πιέσουν τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις άλλων κρατών να αποκαλύψουν αν όντως δουλεύουν σε συνεργασία με εξωγήινους από την δεκαετία του 40. 

Το 2005, ένα μεγάλο κείμενο που υποτίθεται ότι στο τέλος της δεκαετίας του 70, ήρθε στην επιφάνεια ισχυριζόμενο ότι στην συντριβή στο Ρόσγουελ βρέθηκαν έξι εξωγήινοι. Μάλιστα ένας από αυτούς επιβίωσε από την σύγκρουση και οργάνωσε μια ομάδα ανθρώπων για να επισκεφθούν τον πλανήτη του Σέρπο. Η ιστορία αναφέρει ότι 12 άνθρωποι έμειναν εκεί από το 1965 έως το 1978, δυο παρέμειναν και οι υπόλοιποι πέθαναν είτε στον πλανήτη είτε αφού επέστρεψαν στην Γη. 

Το 2010,Η NASA βγαζει εκτακτη ανακοινωση οτι θα γινει μια online διαδικτιακη και τηλεοπτικη μεταδοση σε ολο το κοσμο που θα αφορουσε την ανακαλυψη μιας νεας "μη-γηινης" μορφης ζωης που ανακαλυφθηκε.Το ιντερνετ πηρε φωτια και ολοι λεγαν οτι ηρθε η ωρα της αποκαλυψης της NASA για την υπαρξει εξωγηινων.Τιποτα απο ολα αυτα δεν επαληθευτηκε παντως με την ΝASA να αναφευρεται σε εναν οργανισμο που απλα ζει σε πολυ αντιξωες συνθηκες ακομα και σε τοξικο περιβαλλον

Και φτανουμε στο 2011 με το FBI να βγαζει "ντοκουμεντα" για την υπαρξει εξωγηινης ζωης...
Τελικά ίσως η μόνη λογική άποψη μπορεί και μάλλον είναι αυτή της συγγραφέα για τα ΑΤΙΑ, Τζένυ Ράνταλς που υποστηρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρήσεων των ΑΤΙΑ μπορούν να εξηγηθούν με κοινούς όρους. «Δεν έχω βρει καμία ουσιαστική απόδειξη ότι η ύπαρξη των ΑΤΙΑ σχετίζεται με εξωγήινους επισκέπτες ή διαστημόπλοια και καμία ένδειξη ότι οι κυβερνήσεις καλύπτουν τίποτα παραπάνω από την άγνοια τους περί του τι βρίσκεται πίσω από τις ελάχιστες ανεξιχνίαστες υποθέσεις».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More