Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Μισή ντροπή δική μας

Γιατί ντρεπόμαστε όταν κάποιοι άλλοι γελοιοποιούνται. Σε αυτό το ερώτημα κατάφεραν να απαντήσουν Γερμανοί ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι ευθύνεται συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου. Η θεωρία της "γεμανικής ιδιαιτερότητας"

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την βιολογική βάση της αίσθησης ντροπής που νιώθει κάποιος όταν γελοιοποιούνται άλλοι, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία.
Η γερμανική, μάλιστα, είναι μία από τις ελάχιστες
γλώσσες στην οποία υπάρχει λέξη για αυτό το συναίσθημα ( Fremdschaemen).
Ορισμένοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για μία ιδιαιτερότητα του γερμανικού πολιτισμού.
Αλλά από την πανεπιστημιακή έρευνα, για την οποία χρησιμοποιήθηκε μία εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, που λέγεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία (FMRI), εντοπίστηκε το ακριβές τμήμα του εγκεφάλου που παρουσιάζει διέγερση σε έναν παρατηρητή όταν κάποιος τρίτος γελοιοποιείται ή φέρεται ανάρμοστα.
Από τις συνεντεύξεις 600 ανθρώπων προέκυψε ότι οι εθελοντές αυτοί ένιωθαν ντροπή όταν ο άλλος δεν συνειδητοποιούσε την γκάφα του ή όταν κάποιος απρόσεκτος κυκλοφορούσε στο δρόμο με το φερμουάρ του παντελονιού του κατεβασμένο.
Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου είναι η ίδια με εκείνην που μας προκαλεί ενσυναίσθηση όταν κάποιος τρίτος βιώνει οργανικό πόνο, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, Ζόρεν Κραχ και Φρίντερ Πόλους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην διαδικτυακή επιστημονική επιθεώσηση PloS One.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More