Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Τα συνδικάτα του εγκλήματος

Σε ένα σύμπαν που το αίμα αναβλύζει ως πίδακας και η βιαιότητα ξεπερνάει την κινηματογραφική φαντασία, το Aνωνυμο blog καταγράφει τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις του κόσμου. 

 
Για να ζήσεις εκτός νόμου πρέπει να είσαι ειλικρινής έλεγε ο Μπομπ Ντίλαν στο «Absolutely Sweet Marie», έχοντας μάλλον στο μυαλό του τους γοητευτικούς κακούς των «χολιγουντιανών» φιλμ. Γιατί η πραγματικότητα πόρρω απέχει από τη σινεφίλ φαντασία. Στο σύμπαν του εγκλήματος κυριαρχεί η αποκτηνωτική σκληρότητα, το αίμα που αναβλύζει σαν το καυτό νερό των γκέιζερ και ο …Μπέντζαμιν Φράνκλιν που εικονίζεται πάνω στο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων. Αυτός είναι και ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τα συνδικάτα του εγκλήματος που «ανθούν» στον κόσμο. Το Aνώνυμο blog παρουσιάζει τα δέκα περισσότερο διαβόητα… 

10 - The Five FamiliesΒάση: Η.Π.Α.
Δραστηριότητες: Παράνομο στοίχημα, ναρκωτικά, τοκογλυφία
Αφεντικά: Βίνσεντ Μπασιάνο, Νικόλας Κορότσο, Καρμίνε Πέρσικο, Ντάνιελ Λίο, Βιτόριο Αμούζο 

Η αμερικανική εκδοχή της «Κόζα Νόστρα» ήλεγχε το οργανωμένο έγκλημα στην Αμερική από τη δεκαετία του 1930. Δημιούργημα του Λάκι Λουτσιάνο που μετανάστευσε στη «γη της ευκαιρίας» και έφερε μαζί του όλες τις κυνικές πρακτικές της Σισιλιάνικης Μαφίας. Το 1972 ο «Νονός» του Κόπολα στηρίχθηκε στις ιστορίες των οικογενειών, προσφέροντας ένα κινηματογραφικό έπος που θα αντηχεί στην αιωνιότητα. Στο διάβα των ετών οι πέντε οικογένειες – Μπονάνο, Κολόμπο, Γκαμπίνο, Τζενοβέζε και Λουκέζε- απώλεσαν αρκετή από την επιρροή τους και σήμερα οι πέντε… «αγίες οικογένειες» έχουν περιοριστεί αρκετά από την απαρασάλευτη επιμονή των αρχών που παρακολουθούν τις δραστηριότητες τους σαν επίμονες σκιές. 

9 - United BambooΒάση: Ταϊβάν 
Δραστηριότητες: Συμβόλαια θανάτου, τοκογλυφία, τζόγος, δωροδοκίες, συλλογή χρωστούμενων 
Αφεντικό: Κανένας 

Παλαιάς κοπής γκάγκστερ, εμποτισμένοι ως το έσχατο κύτταρο από την… ηθική των παρανόμων, τα μέλη της United Bamboo μοιάζουν ντεμοντέ αλλά ακόμη και σήμερα κατορθώνουν να ελέγχουν τον υπόκοσμο στην Ταϊβάν. Οι δραστηριότητες της εκτείνονται από τα συμβόλαια θανάτου μέχρι τον τζόγο. Αν και οι κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών είναι πολλές, τα μέλη της που φτάνουν μέχρι και τα 10000 άτομα, το διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η πρωτοτυπία της οργάνωσης είναι πως δεν υπάρχει αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Το οργανόγραμμα της οργάνωσης είναι οριζόντιο παρά κάθετο, για ένα συνδικάτο του εγκλήματος που έχει διαβρώσει μέχρι και το πολιτικό κόμμα ΚΜΤ. 

8 - Tijuana Cartel
Βάση: Βόρειο Μεξικό (Τιχουάνα και Μπάια)
Δραστηριότητες: Ναρκωτικά, συμβόλαια θανάτου, δωροδοκίες
Boss: Εδουάρδο Αρεγιάνο Φέλιξ 

«Καθημαγμένα» από την πτώση τους τα κολομβιανά καρτέλ τη δεκαετία του 1990 έδιναν τη θέση τους στους Μεξικανούς. Το καρτέλ της Σιναλόα του Χοακίν Γκούζμαν, το καρτέλ της Χουάρεζ του Βιθέντε Φουέντες και το καρτέλ της Τιχουάνα του Αρεγιάνο Φέλιξ ελέγχουν το οργανωμένο έγκλημα. Το πιο βίαιο εξ αυτών είναι 
της Τιχουάνα, που κάθε εβδομάδα σπαταλά ένα εκατομμύριο δολάρια σε δωροδοκίες για να παραμείνει στο παιχνίδι. Ο Αρεγιάνο Φέλιξ που φέρεται ως ο ηγέτης τους εγκλήματος του καρτέλ λέγεται πως είναι απάνθρωπα σκληρός σε αυτόν τον πόλεμο επιρροής που διεξάγεται μεταξύ των 3 καρτέλ. Χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί για ψύλλου πήδημα από την σαδιστική διάθεση των αφεντικών του εγκλήματος.. 

7 - Dai Huen JaiΒάση: Κίνα
Δραστηριότητες: Ναρκωτικά, Τοκογλυφία, Trafficking, απάτες, πορνεία, κλοπές
Αφεντικό: Κανένας 

Όταν ο «μεγάλος τιμονιέρης» άφησε την τελευταία του πνοή τα πάντα στην Κίνα θα άλλαζαν. Οι άνδρες της «Κόκκινης Φρουράς» στάλθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και όταν επέστρεψαν είχαν διαβρωθεί ακόμη περισσότερο από την διαφθορά. Έτσι δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία ηγείται του οργανωμένου εγκλήματος στην Κίνα και όχι μόνο. Χωρίς ορατό αρχηγό και με μυστηριώδη, διαβόητα μέλη, η Dai Heun Jai είναι υπεύθυνη για την σκληρότητα του υποκόσμου όχι μόνο στο Πεκίνο αλλά και σε περιοχές στην Αμερική και την Αυστραλία. 

6 - Sicilian MafiaΒάση: Σικελία
Δραστηριότητες: Ναρκωτικά, Πολιτική διαφθορά, όπλα, Συμβόλαια θανάτου, απάτες 
Boss: Ματέο Μεσίνα Ντενάρο 

Οι ρίζες της Μαφίας φύονται στον 19ο αιώνα, αν και η ταυτότητα του εγκλήματος έγινε ορατή τον 20ο. Όταν ο Λάκι Λουτσιάνο μετανάστευσε στις ΗΠΑ λίγο μετά το μεγάλο κραχ, η βάση του εγκλήματος επεκτάθηκε. Ακόμη και σήμερα πιστεύεται ότι 2500 Αμερικανοί ανήκουν στην «οικογένεια» της Μαφίας. Η δύναμη της γιγαντώθηκε μέσω των συμβολαίων θανάτου και τη διακίνηση ηρωίνης. Στο πέρασμα των ετών η Μαφία άρχισε να χάνει πολύ από τη δύναμη της. Τα άλλα συνδικάτα του εγκλήματος άρχισαν να ζητούν μερίδιο της εξουσίας και το τρίκλισμα της οργάνωσης τερματίστηκε με δύο θεαματικές εκτελέσεις δικαστών την περασμένη δεκαετία. 

5 - 14KΒάση: Χονγκ Κονγκ 
Δραστηριότητες: Συμβόλαια θανάτου, απαγωγές, τζόγος, πορνεία, τοκογλυφία, ναρκωτικά
Αφεντικό: Κανένα 

Την δεκαετία του ‘90 η 14Κ βίωσε τις αλκυονίδες ημέρες της. Τότε θεωρείτο πως ήταν η μεγαλύτερη οργάνωση εγκλήματος στον κόσμο. Αρκούσε μια δίκη στην Πορτογαλία και ο εγκλεισμός του φερόμενου ως αρχηγού της στη φυλακή για να αλλάξουν τα πάντα στην Κ14. Πάντως ακόμη και σήμερα το συνδικάτο έχει μεγάλο «κύκλο» εργασιών. Ασχολείται με τα πάντα σχεδόν σε όλη την Ασία, ενώ έχει επεκταθεί ακόμη και στην Αμερική. 

4 - D CompanyΒάση: Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Δραστηριότητες: Όπλα, ναρκωτικά, τρομοκρατία, συμβόλαια θανάτου
Αφεντικό: Νταγούντ Ιμπραΐμ 

Ένας αποτυχημένος ηθοποιός του Μπόλιγουντ με ύψος που περνάει… απαρατήρητο(κάτω από 1,60) κατόρθωσε να γίνει ο βασιλιάς του εγκλήματος στην Ινδία και τα Η.Α.Ε. Κατηγορείται για τους 257 θανάτους στη Βομβάη το 1993, ενώ οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχει άρρηκτους δεσμούς με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Σήμερα είναι εξαφανισμένος κάπου στο Πακιστάν, έχει υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο, αν και δεν μπορεί να κάνει κάτι για το ύψος του… 

3 - NdranghetaΒάση: Καλαβρία (Ιταλία)
Δραστηριότητες: Ναρκωτικά, Συμβόλαια θανάτου 
Αφεντικό: Οριζόντια ιεραρχία 

Το φαστ φουντ του εγκλήματος… Γιγαντώνεται συνεχώς και σήμερα έχει φτάσει τα 10000 μέλη με κέρδη πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Η απόλυτη προμηθεύτρια κοκαΐνης στην Ιταλία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Με τους κανόνες ηθικής του περασμένου αιώνα, οικογενειακούς δεσμούς που την κάνουν αρκετά δεμένη και λιγότερη ευάλωτη σε χτυπήματα από ότι η Κόζα Νόστρα. Δεν υπάρχει αρχηγός αλλά μια ομάδα ηγετών που συναποφασίζουν για τα μελλούμενα… 

2 - Yamaguchi Gumi
Βάση: Κόμπε, Ιαπωνία
Δραστηριότητες: Τζόγος, πορνεία, ναρκωτικά, τοκογλυφία
Αφεντικό: Σινόμπου Τσουκάσα 

Η γιακούζα (συνδικάτο εγκλήματος) που θεωρείται πιο βίαιη από κάθε άλλη στην Ασία. Δραστηριοποιείται από το 1915 και άκμασε όταν στην ηγεσία της βρέθηκε ο αποκτηνωτικά βίαιος, Καζούο Ταόκα. Με τον θάνατο του το 1981 η οργάνωση συνταράχθηκε συθέμελα αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να ανεβαίνει. Κομβικό σημείο η έλευση του Σινόμπου Τσουκάσα, ο οποίος μπορεί σήμερα να βρίσκεται στη φυλακή αλλά από εκεί μέσα οργανώνει τελειοθηρικά την επέκταση της οργάνωσης και πέρα από το Τόκιο, χωμένος και αυτός στο ατμόλουτρο βίαιων ενστίκτων όπως ο εμβληματικός προκάτοχος του 

1 - Solntsevskaya Bratva
Βάση: Μόσχα
Δραστηριότητες: Ναρκωτικά, κλοπές, Τοκογλυφία, Κλοπές τέχνης, ξέπλυμα χρημάτων, συμβόλαια θανάτου, πορνεία
Αφεντικό: Σεργκέι Μιχαΐλοφ 

Αν ποτέ πέσεις στα χέρια τους θα έκανες ως μοναδική σου ευχή να μην είχες γεννηθεί ποτέ. Αυτοί είναι οι «οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι στον κόσμο» όπως τους χαρακτήρισε σε μια αναφορά του ο παλιός πράκτορας του FBI, Μπομπ Λέβινσον. Περισσότεροι από 300 000 άνθρωποι διασκορπισμένοι σε 450 συνδικάτα εγκλήματος σε όλη την Ρωσία, που καθοδηγούνται από τον Σεργκέι Μιχαϊλοφ. Έναν άνθρωπο που σφυρηλατήθηκε στην πρέσα της απάνθρωπης σκληρότητας στα γκουλάγκ, όπου ήταν εξόριστος και απέκτησε δεσμούς «στοργής» με τα υπόλοιπα «άνθη του κακού» για να δημιουργήσει αυτή την μη έχουσα φραγμούς οργάνωση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More