Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οι ιστορίες πίσω από τα μέτρα ασφαλείας δημοφιλών προϊόντων

Γιατί στα φάρμακα τα πώματα ανοίγουν αφού τα πιέσεις προς τα κάτω; Γιατί οι πόρτες των ψυγείων είναι τόσο εύκολες; Γιατί τα παιδικά ρούχα πρέπει να έχουν στενή εφαρμογή; Το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τις ιστορίες πίσω από συνηθισμένα καταναλωτικά προϊόντα.

Φάρμακα 

Τα φάρμακα κυκλοφορούν σε πλήθος χρωμάτων, σχημάτων και συσκευασιών. Τα χρώματα ειδικότερα έχουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Χρησιμοποιούνται ώστε οι νοσηλευτές και τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να διακρίνουν τα διαφορετικά φάρματα . Ωστόσο, τα χρώματα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στα μικρά παιδιά
και στις δεκαετίες του 1950 και 1960 παρατηρήθηκε αύξηση των δηλητηριάσεων. 

 

Ο Καναδός παιδίατρος Henri Breault, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, πειραματίστηκε με διάφορα είδη πωμάτων ασφαλείας και το 1967 κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία για το πώμα “palm and turn” που ξεβιδώνει μόνο όταν το πιέσεις προς τα κάτω. Η επαρχία του Οντάριο ήταν η πρώτη που υιοθέτησε το νέο πώμα σε όλες τις συσκευασίες και τον επόμενο χρόνο τα περιστατικά μειώθηκαν κατά 91%. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ψυγεία 

Τα σύγχρονα ψυγεία ανοίγουν και κλείνουν ασκώντας μια μικρή πίεση με τα δάχτυλα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ένα μαγνητικό μηχανισμό που έγινε υποχρεωτικός στην Αμερική με νόμο του 1956 και αφορούσε όλα τα ψυγεία που κατασκευάστηκαν μετά το 1958. 

Μέχρι τότε τα ψυγεία άνοιγαν και έκλειναν μέσω μιας μηχανικής χειρολαβής που δεν επέτρεπε το άνοιγμα των ψυγείων από το εσωτερικό τους μετατρέποντας τα σε θανάσιμες παγίδες. 

Ωστόσο, τα θανατηφόρα ατυχήματα με παιδιά που παγιδεύονταν σε παλιού τύπου ψυγεία συνεχίστηκαν για χρόνια. Στην πραγματικότητα τα περιστατικά αυξήθηκαν μετά την εισαγωγή των ασφαλών ψυγείων κάτι που οδήγησε στην εισαγωγή ειδικών νόμων που υποχρέωναν τους καταναλωτές να αφαιρούν τις πόρτες ή τη χειρολαβή κατά την απόρριψη τους. 

Πλυντήρια 

Τα πρώτα πλυντήρια (wringer) ήταν απλοί κάδοι με ένα σύστημα στυψίματος από δύο περιστρεφόμενους κυλίνδρους όμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα φύλλου στη ζαχαροπλαστική. 

Το στύψιμο γινόταν χειροκίνητα. Το 1911, η εταιρεία Maytag εισήγαγε μια ηλεκτρική έκδοση αυτών των πλυντηρίων η οποία έγινε τόσο δημοφιλής ώστε, ακόμα, χρόνια μετά την εισαγωγή των φυγοκεντρικών πλυντηρίων πολλές νοικοκυρές κρατούσαν ακόμα τα παλιά ηλεκτρικά wringer. 

Ωστόσο, ο ηλεκτροκίνητος τύπος έδωσε το όνομα του σε ένα νέο ιατρικό όρο, το «wringer arm», εξαιτίας των πολλών ατυχημάτων με ανθρώπους έχασαν δάχτυλα ή χέρια. 

Το 1968, ο οργανισμός Underwriters Laboratory έκανε υποχρεωτική την εγκατάσταση ενός μηχανισμού ασφαλείας που απελευθέρωνε τους κιλύνδρους όταν δεχόταν πίεση πάνω από 10 κιλά προκειμένου να χορήγησει πιστοποιήσεις για την κυκλοφορία τους στην αγορά. 

Πόρτες δημοσίων κτιρίων 

Το 1903, μια φωτιά στο Θέατρο Ιροκουά του Σικάγο κόστισε τη ζωή σε 571 ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά. 

Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, 2000 περίπου πανικόβλητοι θεατρόφιλοι έσπευσαν προς την έξοδο πιέζοντας τις πόρτες που, όμως, άνοιγαν προς το εσωτερικό του κτιρίου. 

Με παρόμοιο τρόπο, σε μια τραγική φωτιά στο Κόκονατ Γκρόουβ της Βοστόνης δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις περιστρεφόμενες πόρτες του κτιρίου. Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν για την εκκένωση του χρειάστηκε να αποσυναρμολογήσουν την πόρτα προκειμένου να ελευθερώσουν τον κόσμο. 

Μετά από αυτά τα περιστατικά, όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει νόμους που υποχρεώνουν την εγκατάσταση θυρών που ανοίγουν προς τα έξω. 

Παιδικά ρούχα 

Για διάφορους λόγους, τα παιδιά και ειδικότερα τα νήπια έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας σε φωτιές. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι τα νήπια ξυπνάνε πολύ πιο δύσκολα από τους ήχους συναγερμών και το δέρμα τους είναι πολύ πιο ευαίσθητο στη ζέστη από ότι σε ενήλικες. 

Στα τέλη της δεκαετίες του 1960, η επιτροπή ασφαλείας καταναλωτικών προϊόντων των ΗΠΑ εισήγαγε νόμους που υποχρέωνε τους κατασκευαστές παιδικών ρούχων να χρησιμοποιούν άφλεκτα υλικά. 

Μερικά χρόνια, όμως, αργότερα τα υλικά αυτά αποδείχτηκαν καρκινογόνα. Μετά από μια σειρά δικαστικών διαμαχών θεσπίστηκαν μια σειρά από οδηγίες με βάση την ηλικία και το βάρος των παιδιών για τα οποία προορίζονταν τα ρούχα. Ως βασικό υλικό χρησιμοποιήθηκε ο πολυεστέρας. 

Παράλληλα, τα παιδικά ρούχα έφεραν υποχρεωτικά οδηγίες για τη στενή τους εφαρμογή καθώς το αντίθετο ευνοούσε την ανάφλεξη τους. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More