Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Οι πρωτεύουσες του εγκλήματος

Ποιες πόλεις έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο; Που οφείλονται; Πόσο ασφαλείς είναι για τον επισκέπτη; Το Ανώνυμο blog έχει τις απαντήσεις!




5. Μόσχα 

 

Μπορεί τα στατιστικά της Μόσχας να ωχριούν σε σύγκριση με αυτά του Καράκας ή του Κέιπ Τάουν που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας, αλλά, με 9,6 ανθρωποκτονίες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, η πρωτεύουσα της Ρωσίας είναι η πιο επικίνδυνη πρωτεύουσα σε ευρωπαϊκό έδαφος με διαφορά. 

Τα καλά νέα είναι ότι την περασμένη χρονιά καταγράφηκε 15% μείωση στις ανθρωποκτονίες. Οι αρχές της πόλης είναι αποφασισμένες να πατάξουν τις συμμορίες του δρόμου. Κάποιες από αυτές σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών, κάποιες άλλες έχουν εθνικιστική ιδεολογία όπως οι “Spas” ενώ αρκετά εκτεταμένη είναι και η δράση του παρακράτους με χτυπήματα εναντίων δημοσιογράφων και άλλων σχετικά διάσημων προσώπων. 

4. Πορτ Μορέσμπι 

Η πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα είναι η χειρότερη πόλη του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του Economist το 2004. Οι 54 δολοφονίες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (στατιστικά του 2004) οφείλονται στα υψηλά ποσοστά διαφθοράς της αστυνομίας, τη διαπλοκή τους με το οργανωμένο έγκλημα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. 

Τον περασμένο Νοέμβριο πέντε αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που ποικίλουν από δολοφονίες μέχρι βιασμούς. Οι ληστείες τραπεζών είναι επίσης σε άνοδο και κατά τα φαινόμενα υπάρχει συνεργεία των αστυνομικών αρχών. Παράλληλα, οι εντάσεις μεταξύ κινέζων μεταναστών και ντόπιων κατοίκων προκαλούν ανησυχία αφού πολλοί από τους πρώτους σχετίζονται με εγκληματικές οργανώσεις της Κίνας. 

3. Νέα Ορλεάνη 

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το ακριβές ποσοστό των ανθρωποκτονιών στη Νέα Ορλεάνη λόγω της εκτόπισης αρκετά μεγάλου μέρους του πληθυσμού μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Οι αστυνομικές αρχές της πόλης αναφέρουν 67 ανθρωποκτονίες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους ενώ το FBI τις ανεβάζει στις 95. 

Τα περισσότερα εγκλήματα αποδίδονται στη μάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ αντίπαλων συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών μετά τον τυφώνα Κατρίνα αφού πλέον δραστηριοποιούνται σε μια μικρότερη αγορά. Παρά τη διαφορά στα στατιστικά που δίνουν οι αρχές, η Νέα Ορλεάνη είναι η πρωτεύουσα των ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ ξεπερνώντας εύκολα το Ντιτρόιτ και τη Βαλτιμόρη με 46 και 45 ανθρωποκτονίες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αντίστοιχα. 

2. Κέιπ Τάουν 


Ο ευρωπαϊκός θύλακος στην καρδιά της Νοτίου Αφρικής είναι και η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στα περισσότερα εγκλήματα, οι δράστες προέρχονται από το φιλικό περιβάλλον των θυμάτων. Την προηγούμενη χρονιά, μια γυναίκα βρήκε φριχτό θάνατο από τέσσερις φίλους της που την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαψαν ζωντανή υπό την επήρεια σκληρών ναρκωτικών. 

Η μεγαλύτερη αύξηση στα στατιστικά παρατηρήθηκε μεταξύ 2006 και 2007 με 12,% προκαλώντας πανικό στις αρχές που ετοιμάζονται για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Σήμερα πραγματοποιούνται 62 δολοφονίες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους με μέσο όρο 5,9 την ημέρα. 

1. Καράκας 

Ξεπερνώντας ακόμα και τη διαβόητη Μπογκοτά της Κολομβίας, η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας είναι μια από τις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών με 130 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Τα πραγματικά νούμερα μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερα αφού οι θάνατοι εντός φυλακής όπως οι θάνατοι κατά τη διάρκεια συλλήψεων δεν καταγράφονται κάτι που σημαίνει ότι οι αστυνομικές αρχές μπορεί να «μαγειρεύουν» τα νούμερα. 

Τα επίσημα στατιστικά δείχνουν ότι από το 1998 που ανέλαβε ο πρόεδρος Τσάβες οι ανθρωποκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 67% και αποδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών και τη βία που σχετίζεται με συμμορίες. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More