Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

CSI... αλά ελληνικά

Το ελληνικό CSI είναι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα τμήματα ανά τον κόσμο


Καθημερινά, επιστημονικά στελέχη του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών, (Τ.Α.Β.Υ), άριστα εκπαιδευμένα στο εξωτερικό, και επανειλημμένως βραβευμένα με διεθνείς τιμητικές διακρίσεις, χρησιμοποιώντας τις πλέον προηγμένες μεθόδους αναλύσεις γενετικού υλικού, εξιχνιάζουν κλοπές, διαρρήξεις, απαγωγές, ανθρωποκτονίες, βιασμούς, καθώς επίσης και
τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ συμβάλλουν και στις αναγνωρίσεις θυμάτων μαζικών καταστροφών, συμβάλλοντας καταλυτικά στο έργο των αστυνομικών και διωκτικών αρχών.
Ενώ, από τον Αύγουστο προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του διασυνοριακού εγκλήματος και ης παράνομης μετανάστευσης.



"Η γενετική είναι το μέλλον για την ταύτιση των εγκληματιών με τις εγκληματικές πράξεις. Η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών είναι μία επιστημονική κατά βάση υπηρεσία, η οποία χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προκειμένου να βοηθήσει στο έργο των προανακριτικών αρχών. Ταυτίζουμε έναν δράστη με το γενετικό υλικό, το οποίο συλλέγουμε στον τόπο του εγκλήματος, κι από εκεί και πέρα η καταδίκη του είναι στις αρμοδιότητες των προανακριτικών αρχών", σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχος, Κωνσταντίνος Αντωνίου.
Σημαντικές επιτυχίες της εν λόγω διεύθυνσης ήταν η συμβολή της στην ταυτοποίηση του γενετικού υλικού των πτωμάτων της αεροπορική τραγωδίας του Helios, τον Αύγουστο του 2005, η αεροπορική τραγωδία στο όρος Όθρης, και των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο το 2007.
Σημειώνεται, ότι τα έξι τελευταία χρόνια, ο συνολικός αριθμός των εισερχόμενων υποθέσεων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 500%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο συνολικός αριθμός εξερχομένων υποθέσεων έχει αυξηθεί πάνω από 710%, ενώ δεν έχουν παραγραφεί εγκλήματα, λόγω εκκρεμότητας πορίσματος πραγματογνωμοσύνης D.N.A.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More