Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η τεχνολογία «κλέβει» τον ύπνο

Οι συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας που έχουν κατασκευαστεί για να διευκολύνουν καθημερινές δραστηριότητες ή για διασκέδαση, συχνά καταστρέφουν ένα πολύτιμο αγαθό: τον ύπνο.

«Μην μπλέκεται τον ύπνο με την τεχνολογία» είναι η πρόταση των ειδικών μετά το πόρισμα της ετήσιας έρευνας για τον ύπνο «Sleep in America poll 2011».

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, ταμπλετών, και βιντεοπαιχνιδιών πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως συνηθίζουν αρκετοί
νέοι να κάνουν, τους «κλέβει» τμήμα από τον πολύτιμο χρόνο του ύπνου τους, διαπιστώνουν οι ειδικοί.

Μάλιστα, τα ποσοστά «κλοπής» ύπνου ανάλογα με τη συσκευή είναι 60% τηλεόραση, 39% χρήση κινητού τηλεφώνου, 36 φορητοί υπολογιστές και ταμπλέτες, 21% σταθερό τηλέφωνο, 8% βιντεοπαιχνίδια και 29% συσκευές αναπαραγωγής μουσικής.

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι οθόνες καταστρέφουν τον ύπνο. Ο πρώτος είναι επειδή δεν επιτρέπουν στον θεατή να χαλαρώσει καθώς μία ταινία προκαλεί συνήθως ανάμεικτα συναισθήματα και ο δεύτερος ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες μεταβάλλουν την ορμόνη μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο μας και είναι υπεύθυνη για το τζετ λαγκ», εξηγεί ο Russell Roisenberg, διευθυντής της Ιατρικής Σχολής για τη Μελέτη του Ύπνου, στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More