Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

22 ερωτήσεις για να περάσεις τη βάση στην rocκ (Μέρος 2ο)

Το Ανώνυμο blog  παραδίδει ταχύρυθμα σεμινάρια για να μπορέσεις να περάσεις τη βάση στο διαγώνισμα της ροκ μουσικής σκηνής.


Έχω μια θεμελιώδη απορία : γιατί βαφτίστηκαν Beach Boys ;

To 1961 ονόματα σαν κι αυτό ήταν απλά μονόδρομος, California sun, surf , pop , ανοιχτές Cadillac , ωραίο μαύρισμα χωρίς τρύπες όζοντος, τέτοια λαμπρά. Ευτυχώς πρόλαβαν. Σήμερα το όνομα θα ήταν κατοχυρωμένο από τους μελαμψούς λεβέντες με τα cds και dvds. Οι οποίοι
εναλλακτικά θα μπορούσαν να διαλέξουν και το “Αγόρια στην άμμο”. Σας κάλυψα κοινωνιολογικά ;

Μου είπε η μικρή μου αδερφή πως οι Simon & Garfunkel ήταν ζευγάρι. Is that so ?

Zευγάρι-ζευγάρι δηλαδή ; όπως ο Dolce και ο Gabbana , ο Elton John κι ο David Furnish , ο Δάμων και ο Φιντίας , ο Νίκος με τον Τάκη και ο Pet με τους Shop Boys ; Κακιούλες. Μπορεί , λένε οι εξπέρ του είδους , αν ξεψαχνίσετε και γυρίσετε από την ανάποδη το Sound of silence να αποκρυπτογραφήσετε κάποια gay σημαδάκια στους στίχους του αλλά εγώ δεν τα πιστεύω αυτά, αν θες ντε και καλά να βρεις κρυμμένα νοήματα τα βρίσκεις και σε ινστρουμένταλ. Aυτή η μικρή σας αδερφή πολύ ρουφιανίτσα μου φαίνεται.

Δεν μου αρέσει καθόλου η country. Θα ‘πρεπε να με ανησυχεί αυτό ;

Αν δεν είστε συμπέθερος της Loretta Lynn και δεν είστε από το Tennessee, μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας. Κι εμένα – πλην Johnny Cash, που δεν ήταν ακριβώς βλαχαδερό- δεν μου αρέσει καθόλου. Αυτές οι slide κιθάρες και τα ξελιγωμένα τραγούδια των rednecks ανέκαθεν μου θύμιζαν πως τα γελάδια στις ΗΠΑ είναι πολύ γκαντέμικα που εκτός από τα σφαγεία έχουν να υποστούν και τον Kenny Rogers.

Βeatles ή Stones ;

Αυτό είναι η Μητέρα Όλων Των Χαζών Ερωτήσεων και αδύνατον να απαντηθεί με λιγότερες από 30.000 λέξεις. Εν πάση περιπτώσει, χωρίς καμία διάθεση υπεκφυγής σας ερωτώ : σεξ ή σεξ ;

Ποιος είχε πιο ωραία κουπ ; ο Roger Daltrey των Who ή ο Robert Plant ;

Aδικούμε πολλές τρίχες έτσι, να το ξέρετε. Το καλύτερο πιστολάκι , πάντως, το έκαναν οι Duran Duran καθώς οι δυο ξανθόψειρες που μου αναφέρετε παραήταν macho για να βάλουν ζεστό αέρα στα μαλλιά τους. Οι χεβιμεταλάδες δεν μας αφορούν καθώς εδώ ασχολούμαστε μόνο με πλυμένους. Παρεμπιπτόντως, τον Jimmy Page γιατί τον απορρίψατε συλλήβδην ; και το αλμπινοπλατινέ σαντρέ του Johnny Winter λίγο σας έπεφτε ; για να μη μιλήσω για τους Lynyrd Skynyrd και ριγήσουν οι ψείρες από ηδονή.

Γιατί αυτοκτόνησε ο Kurt Cobain ;

Επισήμως γιατί οι Nirvana ήταν μεγαλύτεροι από αυτόν. Ανεπίσημα γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να αντέξει πάνω από μια βδομάδα με την Courtney Love. Πιο επισήμως γιατί κάθε γενιά και κίνημα θέλει τον νεκρό της ήρωα και είχαμε να δούμε διάσημο αυτόχειρα από την εποχή του Ιan Curtis. Πιο ανεπισήμως γιατί μετά το Smells like teen spirit δεν υπάρχει κάτι σπουδαιότερο να τραγουδήσεις. Aυτά, σε γενικές γραμμές. Άλλωστε πάνε πάρα πολλά χρόνια που ήμουν 27ρης για να θυμάμαι τι μου έτρωγε το μυαλό τότε.

Επηρέασε τόσο κόσμο και κοσμάκη ο Bowie ή είναι οι συνηθισμένες υπερβολές που ακολουθούν ένα μύθο ;

H μόνη υπερβολή που μπορεί να ειπωθεί για τον Bowie είναι πως είναι ερωτευμένος με την Iman. Φυσιογνωμίες σαν κι αυτόν είναι ισοβίως ερωτευμένες με τον εαυτό τους και μόνον. Επί του προκειμένου, για να μη παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας : glam rock , glitter rock , νεορομαντισμός, φουτουρισμός , synth-pop , θεατρινισμός, art rock , avant-garde , goth , όλα αυτά και άλλα τόσα – σε μικρές ή μεγάλες δόσεις- πέρασαν πρώτα πάνω από το πετσί του David και μετά μόλυναν κόσμο και κοσμάκη. Για να απαριθμήσουμε όσους επηρεάστηκαν από αυτόν χρειαζόμαστε ένα 6μηνο και ο αρχισυντάκτης μου έδωσε το πολύ 1.000 λέξεις. Over.

Ποιος είναι ή ήταν ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών στην ροκ ; γράψτο με μια λέξη.

Όχι , προτιμώ να το πω με δυο λέξεις : είστε ηλίθιος. Nα σας γράψω σαράντα παλικάρια ήθελα και πάλι δεν μπορώ να βρω βάθρο να τους χωρέσω. Εδώ ισχύει ότι είπε ο Κλιντ –ντερτιχάρυ- Ίστγουντ για τις απόψεις και τους κώλους : καθένας έχει τον δικό του καλύτερο. Κιθαρίστα, μην παρεξηγηθούμε κιόλας.

Θα μιλήσουμε για την Britpop σήμερα ή δεν είναι στα sos θέματα ;

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι. Άλλωστε οι Suede, oι Pulp , oι Blur και οι Oasis , άντε βάλτε και τους Verve μέσα γιατί είναι γλυκό και πονεμένο παιδί ο Richard Ashcroft , δεν έκαναν και τίποτε καινούριο - τουλάχιστον για τα δικά μου μέτρα - σε σχέση με το μπαμ που είχε γίνει στο Manchester με την Factory το 1978. Για να μην είμαι όμως ισοπεδωτικός, μια χαρά τραγουδάκια βγήκαν από τους britποπάδες αλλά επειδή με τρώει το αντικειμενικό δάχτυλό μου δεν μπορώ να μην πληκτρολογήσω πως όλα αυτά τα είχαν πει οι Who παλιά και οι Jam μετά, κι όλοι μαζί οι αδερφοί Gallagher και οι απανταχού Jarvis Cocker δεν κάνουν ούτε τη μισή μύτη του Pete Townsend και τη μισή φράντζα του Paul Weller. Τα είπα και ξαλάφρωσα.

Για τους U-2 διαβάζουμε κάτι ιδιαίτερο ή γράφουμε ο,τι θυμόμαστε ;

Aν σας πέσει θέμα με U-2 , γράφετε τους στίχους από το With or without you και παίρνετε κατευθείαν τη βάση , όπως τις παλιές καλές εποχές που γράφοντας στις εξετάσεις το “Πάτερ Ημών” καθαρίζαμε με τα Θρησκευτικά. Και τίποτε άλλο να μην ηχογραφούσαν, αυτό αθωώνει τον Bono από όλες τις αμαρτίες του. Μην τυχόν γράψει κανείς κλισέ γλειψίματα του στυλ “η μεγαλύτερη ροκ μπάντα” , τον έσφαξα στο γόνατο και ξαναγυρνάει στα προνήπια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More