Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Δέκα απο τις μεγαλύτερες μουσικές (λογο)κλοπές

Από τη Μαντόνα στη Fergie των Black Eyed Peas, οι καλλιτέχνες που άκουσαν, αντέγραψαν και έκαναν τεράστια επιτυχία. Και όχι, οι rockers δεν εξαιρούνται!Το Ανωνυμο blog σας παρουσιαζει μερικες απο τις πιο ντρανταχτες κλοπες στην Μουσικη!


Οι ατάλαντοι δανείζονται, οι ταλαντούχοι κλέβουν, είχε πει πριν 30 χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις και ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις clopyrights στη σύγχρονη μουσική ιστορία (που έφεραν υστερία) .Βεβαια υπαρχουν χιλιαδες περιπτωσεις κλοπων στην μουσικη
βιομηχανια.

Public Enemy: Security of the First World

Rip-Off: Madonna: Justify My Love

Το Μαντονακι κλεβει απο παντου, δεν εχει προβλημα, ειτε σε λενε ΑΒΒΑ, είτε Παμπλικ Ενεμι, η Μαντόνα θα σε κλέψει και θα πεις κι ευχαριστώ που το έκανε, είναι μεγάλη σου τιμή. Μάλλον αυτό σκέφτηκαν και οι Public Enemy το 1990, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του δικού τους κομματιού, του instrumental Security of the First World. Ακου και το Deep in Vogue του Malcolm McLaren και καπάκι το δικό της Vogue, αν δεν με πιστεύεις.





Original: Led Zeppelin - Going to California

Rip-Off: Pearl Jam - Given to Fly

Το Going to California κυκλοφόρησε το 1971 μέσα στο άλμπουμ Led Zeppelin IV και 27 χρόνια αργότερα το κομμάτι αυτό, παλιό αγαπημένο όλων των μελών της αμερικανικής μπάντας, αποτέλεσε έμπνευση για το πρώτο σινγκλ από το πέμπτο τους άλμπουμ, με τίτλο Yield. Τίτλος του ήταν «Given to Fly», και η κλοπή τόσο εμφανής που την παραδέχτηκε κατόπιν κι ο ίδιος ο κιθαρίστας της μπάντας, ο Mike McCready.





Original: Queen and David Bowie: Under Pressure

Rip-Off: Vanilla Ice: Ice Ice Baby

Το 1981, οι Queen κι ο David Bowie ηχογράφησαν ένα τραγούδι που όχι μόνο έφτασε πανεύκολα στο #1 των αμερικανικών και βρετανικών τσαρτ, αλλά ακριβώς μια δεκαετία μετά «κλάπηκε» από έναν αμερικανολλανδο ράπερ με κούρεμα πεζοναύτη και άθλιες φωνητικές χορδές: το Under Pressure παραμένει μέχρι σήμερα η σημαντικότερη μουσική συνεισφορά του Vanilla Ice με τον(παραλλαγμένο) τίτλο Ice Ice Baby.





Original: Huey Lewis and the News: I Want a New Drug

Rip-Off: Ray Parker Jr.: Ghostbusters

Οι Huey Lewis and the News, μια ξενέρωτη, σχεδόν κακή, αμερικανική μπάντα της δεκαετίας του ’80, έγιναν γνωστοί α) από το κομμάτι αυτό, που κατόπιν ξεπατίκωσε οικτρά ο Ray Parker Jr., μετατρέποντας το στο (ακόμη γνωστότερο) μουσικό θέμα των Ghostbusters και β) από τις εκτενείς αναφορές που έκανε στην μπάντα ο συγγραφέας Bret Eston Ellis στο επικό του βιβλίο «American Psycho».





Original: The Beatles: Ob-La-Di, Ob-La-Da

Rip-Off: The Offspring: Why Don’t You Get a Job?

Το Ob-La-Di, Ob-La-Da, ένα απ’ τα πιο ανόητα κι «εύκολα» τραγούδια των Σκαθαριών, από το 1968 άλμπουμ που φέρει το όνομα τους, ακριβώς 30 χρόνια μετά, έμελλε να γίνει κάτι ακόμη πιο ανόητο: στο Why Don’t You Get a Job των Offspring, φτάνοντας μέχρι το Νο2 των αμερικανικών τσαρτ. Επίσης, μερικά χρόνια μετά το πήραν και οι οπαδοί του Άρη και πάνω στη μουσική του έχτισαν μια σειρά από γηπεδικα συνθήματα...





Original: R. Kelly: Ignition

Rip-Off: Akon: Don’t Matter

Το 2002 ο R. Kelly κυκλοφόρησε το τραγούδι Ignition –ελεεινό και τρισάθλιο, όπως και σχεδόν όλα τα προηγούμενα του. Πέντε χρόνια μετά, ο Akon πήρε τη βασική μελωδία του Ignition για να μας δώσει ακόμη ένα δείγμα του «πλούσιου» ταλέντου του, με τίτλο Don’t Matter. Ακολούθησαν κάτι μηνύσεις εκατέρωθεν, αλλά πέρασαν χρόνια, το ζήτημα δεν διευθετήθηκε κι ίσως να έχει μείνει και εκκρεμές.





Original: The Chiffons: He’s So Fine

Rip-Off: George Harrison: My Sweet Lord

Το He’s So Fine των Chiffons, ένα κλασικό Μοταουν-ικό κομμάτι απ’ το μακρινό 1963, κοπιαριστηκε νότα προς νότα, επτά χρόνια μετά από έναν άνθρωπο υπεράνω υποψίας: τον George Harrison, που ως My Sweet Lord το κυκλοφόρησε στο άλμπουμ All Things Must Pass. Ακολούθησε μια μεγάλη δίκη, την οποία το πρώην Σκαθάρι έχασε κι αναγκάστηκε να πληρώσει όλα τα έσοδα που είχε από το σινγκλ του στα τρία μέλη του γυναικείου γκρουπ.



Iggy Pop: Lust for Life

Jet: Are You Gonna Be My Girl

Το Lust for Life κυκλοφόρησε το 1977 και ξανά το 1995, ως «ναυαρχίδα» του σάουντρακ του Trainspotting. Το 2003, οι αυστραλοί Jet, διόλου... τζετ αποδείχτηκαν ως τύποι, αφού κατάκλεψαν όλη την εισαγωγή, το κιθαριστικο ριφ, το ρεφρέν, και τη μποασογραμμη. Μόνο τους στίχους άλλαξαν οι απατεώνες!





Original: J.J. Fad: Supersonic

Rip-Off: Fergie: Fergalicious

Οι J. J. Fad, ένα γυναικείο ραπ συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 που δεν θυμάται κανείς, ούτε καν όταν ήταν μουσικά ενεργές, έκανε ένα μόνο χιτάκι με τίτλο Supersonic, το 1987. Είκοσι χρόνια σχεδόν μετά, το 2006, η Fergie των Black Eyed Peas το δανείστηκε, το έκανε «Fergalicious» και το κυκλοφόρησε στο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο The Dutchess.





Original: Chuck Berry: Sweet Little Sixteen

Rip-Off: The Beach Boys: Surfin’ USA

Όταν ο Chuck Berry κυκλοφόρησε το 1958 το τραγούδι αυτό, η αμερικανική κοινωνία ήταν ακόμη υπερβολικά ρατσιστική. Έτσι, όταν πέντε χρόνια μετά, στην πιο καραμπινάτη περίπτωση κλοπής τραγουδιού, οι Beach Boys το έκαναν Surfin’ USA και έφτασαν άνετα στο Νο1 των τσαρτ, κανείς δεν είπε τίποτα, ούτε διαμαρτυρήθηκε. Γιατί λευκοί είχαν κλέψει από έναν «αράπη με μια βρώμικη κιθάρα» κι όχι το αντιστροφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More