Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Τα καλύτερα Google doodles που εχουμε δει!

 Ολοι όσοι χρησιμοποιούμε Google έχουμε δει τα Google doodles - τις αλλαγές στο σήμα της Google στην αρχική της σελίδα, οι οποίες αντικατοπτρίζουν κάποια επέτειο, κάποια γιορτή ή κάτι άλλο που θέλει να εκφράσει η μηχανή αναζήτησης.

Οι εικόνες αυτές δημιουργούνται από τον chief doodler και μια ομάδα τεσσάρων doodlers και, τα τελευταία 13 χρόνια, έχουν αναφερθεί σε πληθώρα θεμάτων, από τα γενέθλια του Einstein μέχρι μια playable έκδοση του Pac man. Το Ανωνυμο blog  σας παρουσιάζει τα 20 Google doodles που εκαναν αίσθηση.



Burning Man - 30 Αυγούστου 1998
01
Το πρώτο Google doodle έκανε την εμφάνισή του τον Αύγουστο το 1998, όταν οι συνιδρυτές της Google, Larry Ellison και Sergey Brin ήθελαν να ενημερώσουν τον κόσμο πως θα βρίσκονται στο Burning Man Festival. Η επίσημη εκδοχή είναι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους ανθρώπους πως είναι εκτός γραφείου "σε περίπτωση που το site έπεφτε και κάποιος αναρωτιώταν γιατί κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο".
Dilbert - 24 Μαΐου 2002
02
Ο Dilbert, σε περίπτωση που δεν τον ξέρετε, είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές κόμικ strip που σατιρίζει με ξεκαρδιστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στον εργασιακό χώρο. Το συγκεκριμένο Google doodle έτρεξε για πέντε ημέρες (Δευτέρα μέχρι Παρασκευή), έχοντας διαφορετική εμφάνιση κάθε μέρα, δημιουργώντας πρακτικά ένα μικρό comic strip (το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ)
Einstein - 14 Μαρτίου 2003
03
14 Μαρτίου είναι η ημέρα του "π" (3,14 κλπ) αλλά ταυτόχρονα και τα γενέθλια του Einstein. Όπως βλέπετε, εκτός από το σκίτσο του γερο-Albert, το e του Google συμμετείχε στην πασίγνωστη εξίσωση της σχετικότητας.
Braille - 4 Ιανουαρίου 2006
04
Τα γενέθλια του Louis Braille γιόρταζε το συγκεκριμένο Google doodle, του εφευρέτη της μεθόδου ανάγνωσης και γραφής για τα άτομα με απώλεια όρασης. Είναι βέβαια κάπως ειρωνικό πως αυτά τα άτομα δεν θα μπορούσαν να δουν το συγκεκριμένο doodle...
Ημέρα της Γης - 22 Απριλίου 2006
05
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας χρησιμοποίησε το λογότυπο της Google εκείνη την ημέρα.
Αγίου Βαλεντίνου - 14 Φεβρουαρίου 2007
06
Κάποιοι άνθρωποι μπερδεύτηκαν με το συγκεκριμένο logo, που άφησε απ' έξω το l της Google, ποιητική αδεία. Η συμβουλή του Google doodler Dennis Hwang? "Αν νιώθετε γκρινιάρηδες σήμερα, θα σας πρότεινα να φάτε μια φράουλα".
Lego - 28 Ιανουαρίου 2008
07
Την 50η επέτειο του πασίγνωστου παιχνιδιού γιόρτασε εκείνη την ημέρα το Google.
Bar Code - 7 Οκτωβρίου 2009
08
Μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως είναι το σήμα του 666 (γιατί προφανώς ο εξαποδώ προτιμάει τις κάθετες ρίγες, που αδυνατίζουν), όμως το Bar Code είναι απαραίτητο κομμάτι του εμπορίου, και η Google τίμησε την 57η επέτειό του.
H. G Wells - 5 έως 21 Σεπτεμβρίου 2009
09
Μυστηριώδη Google doodles εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, χωρίς καμία εξήγηση - συνήθως αφήνοντας το δείχτη πάνω στο doodle, εμφανίζεται μια λεζάντα που εξηγεί σε τι αναφέρεται. Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν ένας φόρος τιμής στην 143η επέτειο από τη γέννηση του γνωστού συγγραφέα του Πολέμου των Κόσμων Herbert George Wells.
Ημέρα του "π" - 14 Μαρτίου 2010
10
Η 14η Μαρτίου θεωρείται η ημέρ του "π" επειδή (στο αμερικανικό φορμά) γράφεται 3/14, παραπέμποντας απ' ευθείας στα τρία πρώτα ψηφία του άρρητου αυτού αριθμού.
Λευκό λογότυπο - πρώτη εμφάνιση τον Απρίλιο του 2010
11
Το άχρωμο αυτό doodle είναι κάτι σαν τη μεσίστια σημαία: Μία ένδειξη πένθους. Πρωτοεμφανίστηκε στην Πολωνική σελίδα της Google τον Απρίλιο του 2010, θρηνώνας το θάνατο του προέδρου Lech Kaczynski.
Pac-Man - 21 Μαΐου 2010
Το doodle αυτό όχι μόνο γιόρταζε την 30η επέτειο του κλασσικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, αλλά ήταν και playable - μπορούσατε να παίξετε και τα 255 level του Pac-man, πλήρη με τα αυθεντικά ηχητικά εφέ! Αν μάλιστα βάζατε και δεύτερο coin, δύο παίχτες μπορούσαν να παίξουν ταυτόχρονα (ο δεύτερος σαν τη Mrs Pac-Man, με τα WSAD). Αν δεν το προλάβατε τον περασμένο Μάιο, μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά εδώ.
Ο νικητής του Doodle4Google - Μάιος 2010
Το Doodle4Google είναι ένας διαγωνισμός σκίτσου για παιδιά που τους δίνει την ευκαιρία να κερδίσουν δώρα όπως υποτροφίες, τεχνολογικές επιδοτήσεις (για τα σχολεία τους) και netbooks. Το συγκεκριμένο φτιάχτηκε από τον εννιάχρονο Makenzie Melton από το El Dorado Springs του Missouri.
Ολόγραμμα - 5 Ιουνίου 2010
Το Google ανέκαθεν γιόρταζε τις επετείους των γενεθλίων των διασήμων ανθρώπων - και ιδιαίτερα των διασήμων geeks. Εν προκειμένω στις 5 Ιουνίου ήταν τα 110α γενέθλια του Dennis Gabor, εφευρέτη του ολογράμματος.
Buckyball - 4 Σεπτεμβρίου 2010
Άλλο ένα geeky ορόσημο: Η 25η επέτειος του Buckyball. Το Buckyball (ή Buckminsterfullerene) είναι ένα παράδειγμα ενός fullerene - ένα κούφιο μόριο που αποτελείται αποκλειστικά από άνθρακα. Το συγκεκριμένο doodle ήταν interactive, οι χρήστες μπορούσαν να περιστρέψουν το Buckyball με το ποντίκι τους.
Bouncy Ball - 7 Σεπτεμβρίου 2010
Το μυστηριώδες bouncy ball doodle ήταν και αυτό Interactive - όταν ο δείχτης περνούσε από επάνω του, οι μπάλες σκορπίζονταν μέχρι να σταματούσε να κινείται το ποντίκι. Κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής, αλλά πιθανώς να έχει να κάνει με την ίδρυση της Google σαν εταιρεία, που έγινε αυτή την ημέρα το 1998.
Instant Search - 8 Σεπτεμβρίου 2010
Το συγκεκριμένο doodle ήταν animated, αλλά όχι interactive, καθώς έγραφε το όνομα της Google μετατρέποντας τα ασπρόμαυρα γράμματα σε έγχρωμα. Εγκαινίαζε τον νέο τρόπο αναζήτησης instant, που βγάζει αποτελέσματα καθώς γράφουμε, χωρίς να χρειάζεται να πατήσουμε το enter.
Imagine - 8 Οκτωβρίου 2010
Τα 70 γενέθλια που θα γιόρταζε ο John Lennon τιμούσε το συγκεκριμένο λογότυπο. Πατώντας το play που ήταν στη θέση του e, έπαιζε ένα μικρό animation εμπνευσμένο από το τραγούδι.
Το μεγάλο κύμα του Katsushika Hokusai - 31 Οκτωβρίου 2010
Ένα doodle που εμφανίστηκε αποκλειστικά στην Ιαπωνική αρχική σελίδα, γιόρταζε τα γενέθλια (στο περίπου, γιατί δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία) του Katsushika Hokusai, διάσημου ζωγράφου. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να φανταστούν πως 5 μήνες αργότερα η Ιαπωνία θα είχε ένα άλλο μεγάλο κύμα...
Διακοπές - Δεκέμβριος 2010
Αλλο ένα ημι-μυστηριώδες μήνυμα από τη Google. Τα Χριστούγεννα του 2010 το Google έδειχνε αυτές τις 17 εορταστικές φωτογραφίες από τον κόσμο. Κάνοντας κλικ στην καθεμία, σε πήγαινε σε μια σελίδα με επεξηγητικά search results. Λέγεται πως αυτό το λογότυπο πήρε στην ομάδα των 5 google doodlers 250 ώρες για να δημιουργηθεί.
Κι αν αναρωτιέστε για το doodle στην επικεφαλίδα του άρθρου, ήταν η ανακοίνωση στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 για τον δεύτερο διαγωνισμό Doodle4Google στην Ινδία, για να γιορτάσει την ημέρα του παιδιού στις 14 Νοεμβρίου 2010, οπότε και θα δημοσιευόταν το doodle του νικητή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More